Cultuurverschillen!

Weer een berichtje van mij. Het is ondertussen al weer een week geleden. Ik heb weer veel nieuwe dingen gezien.
 
Vorige week maandag was het een nationale vrije dag, dus waren we ook vrij (al stonden we wel om 14.00 uur voor een dichte deur, want wij dachten dat de kidsclub wel door zou gaan).
Toen hebben we maar even een drankje gedaan in de stad met zijn vieren. Ook leuk.
 
Dinsdag begonnen mij andere dingen op te vallen. Het is niet alleen maar leuk om met die kinderen te spelen.  En het is ook niet alleen maar bijzonder. Wat mij nu begint op te vallen is cultuurverschillen. Dit nog niet eens zo zeer bij de kinderen maar bij de mama’s (de lokale vrijwilligers).
Ik zal kort proberen te omschrijven wat ik heb gezien.
Wanneer de kinderen niet luisteren worden ze op een gedwongen manier aan de kant gezet. Er wordt geschreeuwd tegen de kinderen, of het nu uitleggen of dat ze boos zijn. Het blijft schreeuwen. En nee, dit is niet hun stem want tegen ons praten ze gewoon.
 
Tijdens de warming up MOETEN de kinderen mee doen met de dansjes. Anders worden ze gestraft door bijvoorbeeld een tik op hun hoofd.
Bij de creatieve activiteit MOET alles goed en netjes. Zelfs bij inkleuren moet de kinderen blijven zitten totdat alles is ingekleurd.
Het is natuurlijk goed dat de kinderen gestimuleerd worden in het doen van bepaalde activiteiten. En de aandacht en rust krijgen ze hier thuis niet voor. Maar het gaat om de manier waarop.
 
Ook wordt er altijd een verhaal verteld. De kinderen moeten daarna bepaalde dingen herhalen, hier wordt dan om gevraagd. Als de kinderen het antwoord niet weten worden ze of met de hand op hun vingers geslagen. Of ze worden met een grote knal gele linaal geslagen. Toen ik dat voor de eerste keer zag kreeg ik echt kippenvel.
Ook hebben ze nog een andere manier om te straffen en dat is knijpen op nare plekjes. Bah, niet leuk en de kinderen mag je natuurlijk ook niet troosten na zo’n kneep want tja, ze hebben straf!
 
Maar goed, het went niet maar ik heb ook nog geen manier gevonden hoe ik de leiding hierop aan kan spreken. Lieke, mijn huisgenootje vertelde dat ze dit zo leren op de opleiding. En ja, dan wordt het voor ons natuurlijk ook heel moeilijk om hier verandering in aan te brengen.
 
Verder heb ik een project voor mijzelf bedacht dat ik ga uitvoeren in de komende 2 en halve maand.
Ik ga een map maken met hierin spellen en creatieve activiteiten op alfabet en op topic. Zodat ze niet iedere keer echt iets nieuws hoeven te bedenken, want dit kost erg veel tijd. Zo’n map moet er in mijn ogen voor gaan zorgen dat ze een voorbeeld hebben en vanuit daar kunnen voortborduren.  Mark de projectleider, Laura regiocoördinator van BeMore en mijn huisgenootjes zijn in ieder geval al enthousiast over dit idee. Ik ga de voorbeelden opzetten als een soort recept.  Zodat ze ook meteen kunnen zien wat de benodigdheden zijn voor deze activiteit.
 
Verder hebben de meesten het misschien al wel gehoord maar ik heb een erg leuk weekend gehad.
Ik heb van de bloukransbrug afgesprongen. Jaaa, bungy jump!! Echt super gaaf, awesome zoals ik het daar zei!!
Als bewijs heb ik natuurlijk een film en foto’s gekocht die jullie bij terugkomst natuurlijk mogen bekijken.
Ook ben ik vanaf een kabel over een waterval gegleden. Ook wel Zipline genoemd. Ook erg spannend, maar ook super leuk!!
 
Ik denk dat het zo wel weer even genoeg is, ik heb nog veel meer meegemaakt. Maar ik zal dit in mijn volgende weblog vertellen.
 
Liefs Imke

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Sanne Faas

Heey Imke!

Wat een leuke verhalen zeg! Maar jeetje zeg, die strafmethodieken! Kan me heel goed voorstellen dat je de neiging hebt om die kinderen te troosten! Als ik dit zo lees krijg ik zin om die vrouwen zelf met een liniaal op hun vingers te tikken, haha! Over die map die je gaat maken; ik heb voor school ook een activiteitenmap moeten maken, misschien dat je er wat aan hebt! Zal ik hem even mailen? Dit zul je waarschijnlijk wel een klein beetje moeten vervormen, want voor school zaten er bepaalde thema's en doelgroepen aan vast, maar het zou een basis kunnen zijn? ;) Erg leuk initiatief van je zeg!

We hebben trouwens voor de 2e keer gewonnen nu, van het team van Heino dat gewisseld had ;) goed he! jammer dat je er niet bij was! ;)

Heel veel plezier nog daar, blijf vooral van die leuke verhalen schrijven! Ik blijf je volgen!

Liefs, Sanne

jessica & cor, M&M's

Hey hallo daar, leuk hoor om zo je belevenissen te volgen,
geniet ervan en succes met alles

oma v.d hooft

HA ! IMKE. Leuk weer iets van je te horen.[hoop dat mijn bericht vorige keer is overgekomen]
ja! zozie je maar, dat de opvoeding niet overal hetzelfde is. dat je het niet leuk vond om te zien
kan ik mij goed voorstellen,denk ook dat je er niets aan kan veranderen, in die korte tijd dat jij
er bent.Vroeger werd hier ook wel op school geslagen ,en "n PETS met de liniaal, Was niet LEUK!
GELUKKKIG hoor je daar niet meer van.TJA je zal "t noch wel even moelijk hebben als je dit weer
ziet IMKE. FLINK zijn hoor!!! Van je PA al gehoord dat je gebungyjump had, en dan ook noch over "n waterval gegaan, JA! JA! WAT "n SPORTVITEIT!!! ALLES noch HEEL? "N leuke afwisseling
voor je.BEN je al afgevallen door al die warmte daar? LEUK dat je "n PROJECT met spelen wilt gaan maken, hoop voor je dat dit gaat lukken,SUCCES!!! Als je zo bezig blijft kom je ,je tijd wel
door. Als ik zo je be richten lees kan je ,je noch goed vermaken,HOUDEN ZO!! Met mij is het ook
OKE! Geen ZORGEN om MIJ dus hoor! Begin MEI komen de nieuwe bank en fauteuil, dan kan je
VADER weer rustig bij mij komen HA! HA!. MAG hij eerst wat voor mij doen, en wel het oude
SLOPEN,eerder mag hij er niet op gaan zitten, vind je ook niet? Laten we maar LOLLIG blijven doen ,doet hij ook toch? NU IMKE ik ga eindigen, BLIJF VOLHOUDEN!! STERKTE !! HEEl LEUK
om wat te horen van je. HEEL VEEL LIEFS xxxxx OMA.

Rien

Altijd al gedacht dat mijn opvoeding niet streng genoeg was. (ha)

Dicipline is erg belangrijk en misschien juist daarginds wel enorm belangrijk.
Ik geloof dat de kids er in ieder geval geen slechter mens van worden.
De "laat maar waaien" cultuur wordt in ieder geval ontmoedigd begrijp ik.
Ik denk overigens dat je hierover over een aantal weken weer heel anders gaat denken.
Praat er eens met de mama's over waarom ze het doen. daar leer je weer erg veel van.
Kijk maar eens naar de wat oudere jeugd en hebben die er misschien baat bij (gehad)?

Als je mijn kleinkinderen vervolgens besluit te slaan dan ben ik het daar natuurlijk weer niet mee eens. (ha)

Agatha heeft overigens eindelijk toestemming voor 3 weken vakantie. We kunnen nu dus gaan boeken.

Overigens nog even het slechte nieuw van de week: Ik bleef erg veel last houden van mijn pols en ben vandaag toch maar eens voor controlle gegaan. Blijkt het bovenliggende botje in mijn pols toch nog op twee plaatsen gebroken. (waarom niet direkt foto's gemaakt? zou ik zeggen) En dus weer gips. Deze keer in rood en geel. Maar het goede nieuws is dat het maar 4 weken duurt en ik dus VOOR Afrika fit ben.

Nou zoals gezegd VEEL LEREN en HEEL veel plezier maken.

xx

Ilse

Hoi Imke,

zo te lezen heb je het wel naar je zin;) misschien had je het al gehoord, maar we hebben vorige week verloren van kwiek, pff gewoon een super slechte wedstrijd van ons dus verdient verloren. Wat dan wel weer bijzonder is, is dat we vandaag van Tyfoon (1e) gewonnen hebben:o tsjah we zijn gewoon een beetje vreemd dus:p Ik wil je graag een tip geven over het maken van die activiteitenmap.. Het is handig om foto's te maken. Dus bijv. van het resultaat en niet het hele voorbeeld bewaren. Je map word dan te groot en sommige dingen passen er misschien niet goed in. De benodigdheden kun je idd als een lijstje maken, maar kan ook als foto.. dat maakt op zich niet zoveel uit:) misschien heb je er wat aan.. Veel plezier nog!!

liefs

Riekie Meijerink

Wij vinden het erg dat de kinderen met de liniaal geslagen worden. Het lijkt ons moeilijk omdat ineens te veranderen wij hopen dat het je lukt.
Wel een groot verschil met hier .
Imke, wij vinden het fantastisch om te zien hoe jij je inzet voor deze kinderen.

Groeten Gerard en Riekie

Imke van der Hooft

Name: Imke van der Hooft
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij Ubomi Obutsha van 14 mrt 2011 tot 03 jun 2011

Over mij:

Momenteel ben ik net afgestudeerd verpleegkundige en ik zie nu de kans om vrijwilligers werk te gaan doen. Om toch een

Meer...