Ik ben verliefd!

Molweni, ninjani!
 
Vorige week ben ik verliefd geworden. Hij is 3 jaar oud en zijn naam is Athobile. Dus Tim wees maar niet bang!
Athobile is een van educare kindjes. Met dit kindje heb ik het meeste, hij komt al op mij af als ik hem alleen al aankijk. Ook zal spreek ik geen Xhosa, ik heb een gevoel dat hij mij vertrouwd. Hij wil dan ook graag geknuffeld worden of met mij dansen.
Vorige week maandag kreeg ik mijn eerste kusje van hem. Niet zomaar één maar een afscheidskusje want Athobile ging naar huis. Ik schrok er eerst een beetje van omdat ik hem eerst alleen maar gedag zei. Maar ik vond het echt super LIEF!!
Dinsdag kwam hij met zijn armpjes wijd naar mij toe gerend en zei iets in het Xhosa en gaf mij opnieuw een kusje. Dus voor mij staat het nu vast, ik ben verliefd!
 
Afgelopen woensdag ben ik voor het eerst mee geweest met de home visits. De gezinnen die zij bezoeken zijn gezinnen waarvan de kinderen deelnemen aan één van de projecten van Ubomi Obutsha Centre.
·         Educare kids (2-5 jaar)
·         Kids club (6-12 jaar)
·         Teen club (12-18 jaar)
·         Soupkitchen (6-12  jaar) Maar er komen ook wel eens wat oudere kinderen.
Tijdens een home visit gaan ze kijken hoe het bij de gezinnen thuis gaan. Of er genoeg geld is voor eten, de ouders/verzorgers niet dronken/ziek zijn en of het huis er goed verzorgd uit ziet.
Als wij (Ubomi Obutsha) zien dat een gezin hulp nodig heeft, gaan wij kijken hoe wij deze hulp kunnen bieden. (alles is namelijk vrijwillig en daardoor zijn de mogelijkheden om te helpen vaak beperkt).
 
De huizen van de mensen zien er klein maar schoon uit. Nu moet ik zeggen dat we nu ook in een redelijk goed deel van het township waren. Er zijn nog veel slechtere delen maar hier zijn wij nog niet geweest dus hier kan ik nog niets over zeggen. Het is indrukwekkend om te zien hoe deze mensen leven!
 
Ik zal even een voorbeeld noemen wat ik heb gezien.
Bij een gezin waren twee kinderen. Een kind van 5 jaar en een kind van 18 maanden. Er werd gevraagd waarom ze het jongste kind nog niet had opgegeven voor de educare. Haar antwoord was omdat er geen geboorteakte was van dit kind.
Even om te laten zien hoeveel moeite dit voor haar kost: naar home affaires (binnenlandse zaken) kost (werd mij verteld) 20 rand, dit is omgerekend iets meer dan 2 euro.
Zij had gewoon geen geld om dit ritje te bekostigen. En om naar Ubomi Obutsha te kunnen gaan, is er wel een geboorte akte nodig omdat ze moeten kunnen registreren welke kinderen er allemaal komen. Een andere reden waarom een geboorteakte belangrijk is, is school. Zonder geboorteakte geen school. Nu gaat Ubomi Obutsha kijken of ze deze familie hulp kunnen bieden.
Hier schrok ik nog wel aardig van.
 
Tijdens de home visits ook veel foto’s gemaakt. Ik zal er een aantal online zetten.
 
Deze week is er een holiday program op het project. Dit houd in dat er elke dag veel kinderen komen. Niet alleen de kinderen die normaal ook aan de activiteiten deelnemen maar nu ook veel andere kinderen uit de community. En dan ook allemaal tegelijk, dit kunnen er rond de 200 of soms meer op een dag zijn. Deze zijn vrij van school en nemen dan deel aan de activiteiten die wij organiseren. Vandaag hebben wij een Dutch game day georganiseerd, wel grappig om te doen. Alleen de grote kinderen snapten dit goed. Maar ze vonden het allemaal erg leuk. De spellen die we onder andere hebben gedaan zijn zaklopen en spijkerpoepen.
 
Morgen nemen we de allerkleinsten mee naar en speeltuin. Deze zijn dit niet gewend en ik ben erg benieuwd hoe dat zal gaan. We zijn morgen met ongeveer 40 á 45 kinderen. Hier gaat ook mijn eerste deel van mijn donatiegeld naar toe. Dus ik zal jullie laten weten hoe het is geweest!!
 
Sobe sibonane.
Imke

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Marga & Hans

Hallo Imke,
Wat een mooie verhalen die je schrijft en het is allemaal erg leerzaam. Ik heb niet op het vorige verhaal gereageerd (geen tijd gehad) maar nu even wel. Ik geniet van je schrijven, maar ik denk dat je zelf ook heel erg geniet ondanks de cultuurverschillen die je inmiddels al hebt herkend. Het geschreeuw waar je over sprak, komt mij wel een beetje bekend voor. De aboriginals in Australië doen dit nl. ook wanneer ze zich onmachtig voelen. Zeker wanneer er andere mensen dan hun eigen volk bij in de buurt is. Op de één of andere manier denken ze hiermee veel beter door te dringen tot diegene die ze willen aanspreken, dan de manier die wij gebruiken. Misschien is het bij ( de vrijwillige Mama's) ook wel zo. Weet je schreeuwen kan ook een angstvorm zijn. En dan dat andere; je bent verliefd! Het is ook wel een schatje hoor, daar kun je alleen maar verliefd op worden. Leuke foto's heb je erbij gedaan deze keer. Heb je langer gehangen dan bij het Spijkerbroek hangen? voor je weer omhoog getrokken bent. De foto's van de familiedag zijn erg mooi geworden. Ik wil ze allemaal bij elkaar zetten, zodat Oma een mooi overzicht krijgt van die dag. Verder gaat hier alles oké in Hoofddorp. Geniet nog maar lekker van je "liefje", want dan heb je een "kleine" vervanger voor Tim nu. Geniet vooral ook van hetgeen je allemaal nog mee gaat maken en leer maar van al hetgeen wat voor ons zo gewoon is en voor hen daar juist Niet.
Hoe verschillende kan het allemaal zjn. Liefs Marga en Hans

je kleine nichtje danielle:P

Heey imke,
Wat een schatje is dat!!!! Wat lief!!! <3<3<3<3

Ik mis je!!!!
Maar zo te zien heb je het daar geweldig!!!!

Xxxxxjes je kleine nichtje danielle <3

Dianne

Hoi Imke,
wat maak jij veel mee zeg, en het is leuk om te lezen. Heb nog niet vaak gereageerd, maar ik lees zeker al je verhalen met veel plezier. Wens je nog heel veel plezier toe daar.

Gr. Dianne

Annelies en Ronald

Molweni lieve iem!

Zie nou wel hahahaha Je grote liefde is wel Athobile!!! :) Jij mij maar de valse hoop geven dat hij het niet was maar iemand/wat anders. Smiegt!! hihi ;) Nou meid, ik moet je eerlijk bekennen, het is een schatje. Wat een mooi jochie om te zien. Jij en hij stralen helemaal. Leuk zeg! Het ziet er allemaal erg gezellig uit. Door de foto's kunnen we een beetje een beeld vormen met jouw tekst en nu de plaatjes. Als zo'n schuur inderdaad een huis is in de slechtere delen van het township... Tjonge zeg. Voor daar is het 'normaal'. Als we dit hier in Nederland tegen zouden komen, dan gaat men zich wel even achter de oren krabben dat de kinderbescherming er niet bij hoeft te komen etc etc Of diegene word in de psychiatrie opgenomen in verband met verwaarlozing. Dit is toch eigenlijk gewoon zielig hoe de mensen daar? Maar voor daar is het anders. Die mensen kunnen zo leven. Echt bijzonder voor jou om te mogen zien en ervaren hoe die mensen leven en in het leven staan. En dat terwijl jij daar rond loopt en weet dat het veel beter en anders kan.
Verder enorm leuke foto's!!! Jaaaaaa het bungeejumpen!! Hét bewijs (zonder bewijs had ik je ook geloofd hoor :p) Stoer hoor!! Hé en mijn verjaardag-dag dinsdag met jullie Dutch game day is dus hartstikke leuk geworden. Was het inderdaad qua weer een ommezwaai en lekker warm? En zei dat je je korte broek lekker aan zou trekken... Het ziet er hilarisch uit hoe die mensen moeite doen met het spijkerpoepen hahaha Ze zijn een ervaring rijker met jullie spelletjes!
Meid, ik geniet van je schrijven en de foto's. Zit er altijd naar uit te kijken om weer een nieuw bericht van je te krijgen. Geniet jij maar lekker verder. En wij horen snel weer van elkaar!

Veel liefs en groetjes aan de andere meiden.

Knuffel en x van Ronald en mij

Imke van der Hooft

Name: Imke van der Hooft
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij Ubomi Obutsha van 14 mrt 2011 tot 03 jun 2011

Over mij:

Momenteel ben ik net afgestudeerd verpleegkundige en ik zie nu de kans om vrijwilligers werk te gaan doen. Om toch een

Meer...