Plannen voor het donatiegeld

** Cattle**
Deze komende twee weken is het thema Cattle of ook wel farm animals genoemd.  Vorige week waren alle andere vrijwilligers op Eveline en mij na weg of op vakantie. Daarom hebben wij met Noluthando en Sekiwe (de leidsters) de planning gemaakt. Ik heb afgelopen week maar 4 van de 5 dagen de warming-up en game gedaan en maar 3 creatieve activiteiten.
Op dat moment had ik het nog niet zo door maar eigenlijk horen wij de leidsters te ondersteunen. Nu nemen we ze al het werk uit handen. Maar goed even een manier vinden hoe dit aan te pakken.
Afgelopen woensdag heb ik wel een heel leuk spel bedacht. Kat & muis. Ik vermoed dat velen wel weten wat dit is.
Erg leuk alleen was niet alleen Uyathandwa de staarten aan het pakken maar deed iedereen dit. (of sommige kwamen de staarten bij mijn brengen). Dat was niet helemaal de bedoeling.
Maar de kinderen hadden lol en waren lekker aan het ravotten!
 
**pushen**
Een ander puntje waar ik hier tegenaan loop is het verplicht moeten eten. Als de kindjes geen honger meer hebben of hun portie niet op kunnen dan wordt het eten naar binnen geduwd. Tja, dan vind ik het niet gek dat het er met dezelfde gang weer uit komt!
Maar dan is het natuurlijk al vervelend dat ze hebben overgegeven toch wordt er dan nog iets van gezegd. Hmz.. best hard om te zien, dat is echt een ene oor in, andere oor uit moment.
 
**Lui & stom**
Deze week waren de kinderen blijkbaar ook lui en stom.  Dit heb ik ze MAAR 3 keer horen zeggen.
1x toen een meisje op de stoel in slaap gevallen was en ik wilde haar even uit de spelende groep halen. 1x toen Noluthando het eten op aan het scheppen was en vertelde mij dat ze lui waren omdat ze de dagen van de week niet uit hun hoofd kennen. (nu moeten ze dit alleen maar opdreunen maar toch) ook heeft de week hier blijkbaar maar vijf dagen. Maandag tot en met vrijdag.
En de keer dat ze dom waren werd mij even uitgelegd dat ze een heel aantal al vanaf augustus komt en dat ze dan nog de dagen van de week niet kennen is toch wel erg slecht.
Ik ben nu dus aan het bedenken hoe ik deze kindjes bijvoorbeeld de dagen van de week kan leren zonder gepush en woorden van lui en stom.
Deze kindjes kunnen er ook niets aan doen dat ze (zoals Lieke zo mooi kon zeggen) niet aan de keukentafel dingen oefenen. Zoals de dagen van de week of het leren tellen. 
 
**Xhosa**
Deze week heb ik van de Duitse vrijwilligers een aantal belangrijke woordjes overgenomen. Zoals ja & nee.
Ewe = ja, Ihew = nee, Linda = wacht, lunka = wees voorzichtig. Zo kan ik nog wel even doorgaan. (niet dat ik ze allemaal al goed kan gebruiken maar langzaam leer je ook woorden herkennen. Bijvoorbeeld (ik weet niet of ik het goed schrijf) Funtame, dit bekend plassen.
Het lastige van deze taal is dat het helemaal nergens op lijkt. Niet op Engels, Duits, Frans of Nederlands echt nergens!
 
**Donatiegeld**
Afgelopen vrijdag heb ik een hele tijd met Mark de projectleider zitten praten. Ik heb hem verteld dat ik donatiegeld heb maar dat ik dit niet via Be More heb gestort. Samen hebben we overlegd waaraan ik het geld ga uitgeven.
Er is natuurlijk al geld gegaan naar het uitje van de educare waar ik jullie vorige week over heb verteld.
Verder is het plan dat ik geld ga uitgeven aan:
·         5 nieuwe stoeltjes voor de educare (er zijn er een aantal kapot en reserve kan ook geen kwaad bij plastic stoeltjes
·         Bellenblazen (ze hebben er maar 2 en vinden het wel erg leuk om te doen)
·         Ballenpomp. Ze hebben wel ballen maar geen pomp, ook is het leuk als ik de bal die ik als donatie heb gekregen opgeblazen kan geven.
·         Knuffeltjes, voor degene die op mijn afscheidsfeestje waren, mijn moeder heeft er nog wat bijgekocht zodat ik ieder kindje van de educare er 1 kan geven. (dat zijn er namelijk 45!)
·         Boekje office for dummies. Dit is belangrijk omdat degene die nu de administratie doet niet alles goed weet van de office programma’s. Wij als vrijwilligers leggen hem regelmatig dingen uit. Ook wil Thango over een aantal jaar computerlessen gaan geven, dan kan dit boekje ook nog goed van pas komen. En natuurlijk voor de kinderen die huiswerk komen maken bij Ubomi.
·         Ook ga ik een gedeelte van het donatiegeld besteden aan de running cost. Het centrum kan niet draaien zonder electriciteit, stromend water en gas. Momenteel lopen ze achter met betalen. Mark was dan ook erg blij te horen dat ik een bijdrage hiervoor over had.
·         Als er nog geld over is wil ik misschien nog wel boekjes kopen voor de educare kids. Deze hebben wel boekjes maar alleen maar in het engels. Mark vroeg of ik er naar wilde kijken of i boekjes kan vinden in het Xhosa. Ik ga mijn best doen.
 
Ik hoop dat ik jullie zo goed genoeg heb geïnformeerd, ik weet niet wat het allemaal gaat kosten, dus gedetaileerder kan ik niet zijn.
 
Ik vind het trouwens erg leuk om te zien dat mijn weblog zo goed gelezen wordt, ook de reactie vind ik erg leuk om te lezen! Bedankt daarvoor.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Jeannet

Hoi hoi Imke,

wat kan je boeiend schrijven! Je maakt nogal wat mee! Nu kan je verschil van cultuur zien, dat verwacht je toch niet. Ik vind het heftig!!!
Wat betreft het leren van de dagen van de week, kan je deze geen kleur geven: dus maandag geel, dinsdag blauw, woensdag groen enz. of evt. pictogrammen ophangen ofzo.
Weet niet wat mogelijk is... Maar hopelijk kan je de kindjes helpen zodat ze niet zo naar gestraft worden. Je geeft ze zeker veel LIEFDE en dat is het mooie wat jij daar doet. Ik wens je nog een hele mooie tijd en zie elke keer uit naar je verhaal.

Heel veel liefs van je tantetje

H van der steen

Hoi Imke via John en Henny, lezen we jou ervaringen in on geliefde ZA. het land met alle culturen. En ja de apartheid is nog altijd aan wezig. volgens mij gaat daar nog 1000 jaar overheen voordat er een soort van gelijkheid ontstaat. we hopen dat je nog een fijne tijd hebt. groet henneke en harry

Imke van der Hooft

Name: Imke van der Hooft
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij Ubomi Obutsha van 14 mrt 2011 tot 03 jun 2011

Over mij:

Momenteel ben ik net afgestudeerd verpleegkundige en ik zie nu de kans om vrijwilligers werk te gaan doen. Om toch een

Meer...