Apartheid

De afgelopen weken gaan erg snel. Veel veranderingen in het om het huis.
We hebben bijvoorbeeld een gate gekregen voordat we de trap oplopen. Er schenen mensen onder de trap te slapen. Gelukkig heb ik hier nooit wat van gemerkt, misschien gaat dat ook een beetje moeilijk als je op drie hoog woont.
 
In huis zijn er ook veranderingen gaande, hier kan ik nog niet te veel over zeggen maar dat horen jullie wel zodra alles zeker is. (niets ernstigs voor mij).
 
**Paaseieren**
Afgelopen donderdag heb ik met de kinderen paaseieren geschilderd. Ik had gerekend op ongeveer 40 kinderen. Helaas hadden ze mij niet verteld dat de scholen vakantie kregen donderdag. Dit betekend dat dan veel kinderen van de educare niet komen. Ik had dus na 90 eieren gekocht te hebben 60 eieren met een hele barst.
Maar goed ik had dus na lang wachten 10 kinderen waarmee ik deze activiteit kon doen. Ook wel weer leuk dacht ik kunnen ze meer eieren verven.
Toen kwam een mama naar mij toe: “denk je eraan dat wij als staff ook nog wel een ei lusten?”.
Toen werd ik een beetje boos, ik heb het niet gezegd maar ik dacht, pot verdorie jullie hebben gisteren alle 30 eieren die kapot waren gegaan ook al opgegeten. Dit is een activiteit voor de kinderen.
Na twee beschilderde eieren kwamen de eerst ouder hun kinderen al halen. Erg jammer het was pas 10 uur en we waren nog geen half uur bezig.  Maar goed, de mama was er wel blij mee. Ik heb toen alle kinderen 3 eieren mee naar huis gedaan voor mijn eigen goede gevoel. Maar eigenlijk wilde ik ze allemaal wel meegeven!
 
**Apartheid**
Ondanks dat de apartheid in 1994 is afgeschaft (vandaag precies 16 jaar geleden) merk ik hier nog erg veel van. Veel donkere mensen vinden nog steeds dat de blanken rijk zijn. Maar andersom durven de blanke mensen het township niet in.  (ik rijd daar de afgelopen twee weken alleen doorheen).
Bij de backpackers afgelopen zaterdag werd mij dit vooral duidelijk. Ergens deed het mij pijn te beseffen dat ik veel meer zie van alle ellende en armoede dan de lokale bevolking. In Nederland zijn er natuurlijk ook wel verschillen maar ik geloof niet dat deze net zo groot zijn als hier.
Ik heb zaterdag met een groep Zuid Afrikanen gesproken, deze kwamen uit Kaapstad. Een van de jongens vertelde mij dat hij ooit per ongeluk het township is ingereden. Ook vertelde hij dat hij niet wist hoe snel hij er weer uit moest komen. Hij was bang dat het zijn dood zou worden. Voor mij is dit een verhaal dat erg onbegrijpelijk is!
 
**Taxi**
Afgelopen dinsdag was ik net een taxi chauffeuse . Ik heb Nanda de project manager overal naar toe gereden. Eerst naar het ziekenhuis, deze ligt aan de rand van het township en hier rijd ik iedere keer langs als ik naar het project ga. Ik had al wel gezien dat het een groot ziekenhuis was, maar niet ZO groot!
We gingen een kindje opzoeken die met de Pasen met kies pijn naar het ziekenhuis is gebracht, deze was nog niet thuis, dat hadden we zelf nog gecheckt. Aangekomen in het ziekenhuis en heel veel meters te hebben gelopen, blijkt het kind net ze zijn ontslagen. Alleen het was allemaal heel raar want ze konden de oom niet vinden die het kind mee zou nemen naar huis, maar toch was het kind al weg.
Dus wij weer naar het huis van het kindje om te kijken of deze ondertussen al thuis is. Ook nog niet, toen zei Nanda dan los ik het donderdag wel op!? Voor mij was dit een beetje vaag want ik dacht dat ze echt wilde kijken hoe het met het kind was en dat je dan ineens twee dagen kan wachten, terwijl het ongeveer tegenover je woont?
 
**Donatiegeld**
Gisteren heb ik de eerste inkopen voor het donatiegeld gedaan. Het viel veel goedkoper uit dan dat ik had gedacht. Dus ik ga er waarschijnlijk nog washandjes bij kopen.
De reden dat ik dit ga doen: Als de kinderen in hun broek poepen of plassen worden ze gewassen met hetzelfde lapje waarmee de tafels ook worden afgenomen!
Het lijkt mij verstandig om hier onderscheid in te gaan maken.
 
**Vlucht is geboekt**
Mijn terugkom datum is bekend, de vlucht is geboekt.
Ik komt terug op 13 juni 2011, tweede pinksterdag. Ik land ’s morgens om  10.30 uur op Schiphol. Ik weet dat er veel van jullie dan nog Ribs&Blues aan het vieren zijn. Maar daar maar een super gezellig feest van en feest ook maar voor mij! Volgend jaar ga ik er weer voor de volle 100% tegenaan en doe ik met jullie mee!

**Nieuws**
Ik hoor dat het in Nederland erg warm is. Nou ik heb vannacht voor het eerst onder twee dekens geslapen, de winter is hier echt in opkomst. Overdag is het hier nog echt super lekker maar zodra de zon onder is wordt het echt KOUD!!

Ik ben al over de helft dus tot snel!

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Sylvia

Hey Imke!

Ik heb alle verhalen die je tot nu toe geschreven hebt net gelezen, hihi was er stiekem nog nooit echt aan toe gekomen.. Maar wat ben jij STOER zeg!! Ik heb echt respect voor je, dat je die stap hebt durven nemen en dat je daar zoveel leuke dingen onderneemt om met de kinderen te doen! Als ik zulke verhalen lees (die je trouwens erg leuk schrijft) krijg ik zelf bijna zin om zo iets te gaan doen! Gelukkig zegt er dan meteen een stemmetje van binnen dat dat niets voor mij is, dat durf ik toch niet :P Maar juist daarom vind ik het echt stoer!

Het lijkt me inderdaad voor jou wel lastig dat je achter al die cultuurverschillen komt en ziet dat kinderen daar heel anders behandeld worden dan hier in nederland, maar ja zoals je zelf al zegt went het, en is het moeilijk om dat te veranderen!

Ik vind het echt top dat je vol zit met zoveel leuke en handige ideeën en hoop dat je daar zeker nog een boel dingen mee kan bereiken daar! Vanaf nu ga ik zeker al je verhalen lezen wand het is veel te interessant ;)

Heel veel plezier en succes nog!
Dikke tût van Syl

Rien

Bah je billen zullen maar naar tafelwax ruiken..... lijkt me niet lekker.
Kun je dan toch beter andersom doen!

en eeeeh ja die mama's zijn ook arm net als de kids he.....
(altijd van de andere kant bekijken dacht ik zo.)

Ooooh is het daar winter! Dan komen we niet.... mmmm vlucht is al geboekt

germa nijboer

HALLO, iMKE !!

JE WEBLOG GELEZEN, ERG LEUK EN INTERESSANT, WAT EEN INDRUKKEN EN ERVARINGEN!!
HEEL VEEL WERK - PLEZIER NOG, GROETEN VAN JE BUURTJES, HANS,TOM,ELSEMIEK,GERMA.

M.v.d,HOOFT

lHallo! IMKE
NU eerst maar eens wat van mij laten horen,het is al weer 'n poosje geleden.
Al je berichten wel gelezen.Je hebt in die tussentijd al weer ervaringen opgedaan vernam ik.
Ja, erzal altijd wel verschil blijven, tussen het leven enz, hier in NED. en daar waar jij nu vertoefd.
Dat zijn nu eenmaal de cultuur verschillen. Je hebt de tijd er bijna op zitten,noch even VOLHOUDEN! Je hebt in ieder geval je BEST gedaan om de kinderen daar met liefde enz. te helpen.
van dat standpunt moet je uitgaan IMKE.Je reis terug heb je al geregeld dus NED. in zicht voor je.
Ik hoop dat je 'n GOEDE THUISREIS zult hebben.Je zal HEEL wat te vertellen hebben als je terug bent.IMKE LIEVE GROETEN van OMA . xxxxx

Imke van der Hooft

Name: Imke van der Hooft
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij Ubomi Obutsha van 14 mrt 2011 tot 03 jun 2011

Over mij:

Momenteel ben ik net afgestudeerd verpleegkundige en ik zie nu de kans om vrijwilligers werk te gaan doen. Om toch een

Meer...