De eerste week in Kwazakele (naam van het township)

Mijn eerste week op het project zit erop. Erg leuk al die kindjes. Ik zal straks foto’s op mijn weblog te zetten om jullie ook een beeld van het Ubomi Obutsha centrum te geven.
 
Erg leuke week gehad. Veel nieuwe dingen geleerd, vooral met de educare kinderen. Deze zijn in de leeftijd van 2 tot ongeveer 5. Leuk joh..
 
Het is hier normaal, dat als iemand je vader of moeder kan zijn dat je die mama of tata noemt. En als iemand je broertje of zusje kan zijn noem je die buttie of cissie.
Wel vreemd ik hoor dus de hele dag tot 2 uur in de middag mama..! Haha, maar van die kids kan je dat natuurlijk wel hebben.
 
Ook heb ik nu twee keer de soupkitchen meegemaakt, echt het blijft gek hoeveel kinderen er komen voor een kopje soep en een broodje.
Alle namen en adressen worden genoteerd, wanneer er iemand nieuw is gaan de mamma’s van het project langs op woensdag om te kijken wat daar thuis aan de hand is. En wat de reden is dat het kind eten komt halen bij ons op het project. Afgelopen dinsdag waren er 153 kinderen geweest en afgelopen donderdag  166!! Echt veel joh..
 
Vandaag is het een public holiday, dit betekend dat de scholen vrij zijn en de educare niet doorgaat.  Wel jammer! Dit betekend dat wij niet naar het project hoeven omdat het een officiële vrije dag 
 
Zelf ben ik druk bezig met de namen van de kinderen te leren van de educare! (dat zijn er MAAR 45 en hele makkelijke namen! NIET DUS), ik zal er een paar typen, Cici, Seqiwe, Maziqizwe, Mabele en nog veel moeilijkere, die ik nog niet weet!
Ook hebben hun bij de C, Q en de X een hele andere klank. Maar dat kan ik nog niet hoor. Een soort klakken met je tong maar dan op 3 verschillende manieren. Tja echt Xhosa hier..! En dus GEEN afrikaans..
 
Aankomende woensdag heb ik vrijwilligers dag. Dit betekend dat je alle vrijwilligers van Be More ontmoet die in PE zitten. Ook gaan we alle projecten bezoeken. Lijkt me wel leuk om te zien of ik ECHT de goede keuze heb gemaakt. 
 
Zaterdag zijn we naar het Red Location Museum geweest. Het museum viel mij erg tegen. Het is een museum over de townships. Maar het was erg VEEL tekst en weinig objecten om echt te bekijken. Er waren wel leuke dingen maar toch. (ach de intree was ook maar 12 rand, zeg zo’n €1,30) Ik begreep niet altijd alles en ik had ook niet echt zin en het geduld om rustig lange lappen ENGELSE tekst te lezen. Maar goed..
Toch is het wel belangrijk dat dit museum er is, het ligt namelijk midden in het township kwazakele (daar waar ik ook werk). Voor een toerist is de weg ernaar toe dus ook al een soort van museum want je ziet echt alle armoede die er ook echt is.
 
Daarna zijn we naar het strand gegaan, foei wat waaide het hard daar. Ik had het op een gegeven moment zelfs even koud door de wind. Ik snap nu waarom ze zeggen “PE the windy city”. Maar goed de eerste kleur zit erop. Lichtelijk verbrand ondanks factor 50!! Maar goed, we hebben het overleefd.
 
Gisteren gingen we naar de markt, Lieke wil daar haar laatste souvenirtjes halen voor thuis en daarna was de planning weer strand. We zijn naar een zwembad gegaan met zout water. Ik heb mij regelmatig ingesmeerd met factor 50 maar ik ben toch op mijn schouders en rug goed verbrand! Wel raar heel vlekkerig alsof ik de zonnebrandcrème niet gelijkmatig verdeeld heb, maar dat heb ik wel. Gelukkig heb ik er niet veel last van. Dus vandaag maar even rustig aan met de zon.
 
Het is raar om de mensen uit Nederland niet om je heen te hebben maar het is hier echt ONTZETTEND leuk..! Dus naar huis kom ik voorlopig nog niet.
 
Ook voor contact met mij is het handiger om mij te mailen. Als jullie zin hebben om met mij te Skypen is het handig om afspraken te maken omdat ik het internet moet delen met nog 3 anderen. En het is natuurlijk niet handig als ik tegelijk het internet wil gebruiken met de anderen!


Als jullie meer willen weten over het project, wat ik daar doe vraag gerust, dan probeer ik je daar vanalles over te vertellen..!
 
Trouwens de temperaturen hier zijn heerlijk aangenaam..! Tussen de 25 tot 30 graden..
 
Ik ben erg benieuwd naar jullie nieuws en tot mails/weblogs/sms/ofzo..!
 
Liefs uit PE, Imke

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Rien

mmmmm ik kan je maar op één foto vinden. Dat kleintje in het midden toch?
Als je terug bent wil je natuurlijk kleuterjuf worden. Of ben je zo gek van die kleintjes dat ik gelijk opa wordt. MOOI NIET

leuke foto's

Hillie

Haha, Rien, zie je dat nog niet zitten? Wie weet is het wel heel erg leuk om opa te zijn :-)
Imke, leuk om je verhaal te lezen. Fijn dat je de eerste week goed bent doorgekomen!
Groetjes uit Zwolle

oma v.d. hooft

HOY! IMKE.
Leuk om wat te horen van je, en dat je het je goed af gaat, aan je bericht te lezen tenminste.
Leuk je zo bezig te zien tussen al die kids. 3x vond ik jou op de foto's.
Hier alles OKE! met mij. tot "n volgend berichtje. VOLHOUDEN HE? Ik denk aan je.
LIEFS en xxxx OMA

Milena & Thomas

Hoi Imke,
Wat een leuke foto's! Erg leuk om je verhalen te lezen, we gaan er altijd goed voor zitten, haha!
Veel succes en plezier nog!

Liefs Milena en Thomas

Ursula

Hoi Imke,
Wat leuk om alles te lezen! en een leuke foto's... Heb je ook drie keer gezien.
succes met het oefenen en uitspreken van alle namen.. zul je zien... heb je net alles onder de knie... ga je naar huis -;)
X Ursula

ps.. Rien: vraag maar aan mijn ouders hoe leuk het is om oma en opa te zijn, -;)

rita

Hoi, wat een mooie kindjes allemaal, onvoorstelbaar dat ze maar zo'n beetje soep krijgen en een broodje, terwijl wij ons hier zitten vol te proppen met chips en lekkere hapjes omdat we een verjaardag te vieren hebben. Helaas moeten de restanten ook op... en dat lukt wel achter de computer. Lief van je dat je er aan gedacht hebt. Het was een mooie dag en we hadden het weekend ook twee kampioenen met glanzende medailles voor Acro. Allemaal feest dus.
Mooi duidelijk verhaal van je, ben alleen wel benieuwd wat jullie nu eigenlijk eten en drinken? Hoorde ook van de je vrije weekend en de bungy jump, niet mis die brug. Gelukkig is alles goedgegaan. ik wens je nog veel leerzame dagen en spreek je snel weer. liefs rita.

Imke van der Hooft

Name: Imke van der Hooft
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij Ubomi Obutsha van 14 mrt 2011 tot 03 jun 2011

Over mij:

Momenteel ben ik net afgestudeerd verpleegkundige en ik zie nu de kans om vrijwilligers werk te gaan doen. Om toch een

Meer...